Gebrejesus : Da bi se pobedio virus, treba ga napasti

Gebrejesus : Da bi se pobedio virus, treba ga napasti

U Italiji su u ponedeljak preminule u 602 osobe, a registrovano je oko 4.800 novih slučajeva zaraženih. To je blagi pad u odnosu na nedelju kada je umrla 651 osoba, a registrovano 5.500 novozaraženih. Do sada je u Italiji umrlo 6.078 osoba, dok je zaraženo skoro 64.000.

U Francuskoj se, u odnosu na nedelju, udvostručio broj novozaraženih koronavirusom i iznosio je 3.800. Tokom dana umrlo je 186-oro ljudi, među kojima su i dva lekara.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je raspoređivanje trupa Nacionalne garde u tri države koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa. Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu.

Vojska će pružati medicinsku pomoći i uspostavljaće medicinske stanice, jer je broj smrtnih slučajeva u SAD porastao na 471, a broj zaraženih na više od 35.000.

Kosovska vlada je ogranila kretanje građana kao meru zaštite od koronavirusa i to od 10:00 do 16:00 časova, tokom dana i od 20 časova do 06 ujutru. Zabrana kretanja odnosi se i na privatna vozila. Do sada je na KIM registrovano 35 zaraženih, a jedna osoba je umrla.

U Crnoj Gori je zabeleženo još pet slučajeva Kovida-19. Koronavirusom je zaraženo ukupno 27 osoba.

U Sloveniji smanjen broj novozaraženih. Juče je registrovano samo 28 slučajeva.

Pandemija koronavirusa se ubrzava.

Trebalo je 67 dana da se dođe do 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana, da dostigne brojku od 300.000 obolelih. To je rekao generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je objasnio da ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom, kao što su mere izolacije i fizičko distanciranje.

Da bi se pobedio virus treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i lečiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt”, dodao je Gebrejesus.

Olimpijske igre u Tokiju, najverovatnije će biti odložene za 2021. godinu, rekao je dugogodišnji član MOK-a Dik Paund. On je dodao da još treba da se dogovore oko detalja, ali Olimpijada neće početi 24. jula. Pre ove odluke Kanada i Australija odlučile da ne šalju svoje timove u Tokio.

Vakcina protiv koronavirusa, koju je razvila ruska Federalna agencija za biomedicinu prošla je prvu fazu razvoja, a očekuje se da testovi budu završeni u julu.

Očekuje se da će vakcina biti spremna za 11 meseci. Iz Rusije stiže vest i da novi, poboljšani testovi na Kovid-19 detektuju virus u prvom uzroku i ne zahtevaju ponavljanja.