Od srede masovna testiranja

Od srede masovna testiranja

Juče je u Srbiji preminula treća osoba zaražena koronavirusom. Prema rečima ministra zdravlja, život je izgubila žena koja je imala lakšu kliničku sliku, sve vreme je bila stabilno, a zatim je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja. Prema jučerašnjim podacima od 15 sati, u našoj zemlji je potvrđeno još 27 oro obolelih od kovida 19, te je ukupano zaraženih 249. Prosečna starost obolelih je oko 50 godina i dve trećine su muškarci.

Posle sastanaka kriznih štabova sa kineskim stručnjacima, saznali smo da je suština da se promeni pristup, odnosno da se počne sa masovnim testiranje, koje treba da krene od srede popodne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima dovoljno testova za prvih nekoliko dana drastičnog uvećanja testiranja i da će se raditi na nabavci novih testova.

Sprovodiće se trijaža bolesnika. Obezbediće se 3.000 kreveta za najlakše obolele, kako bi se od početka do kraja, pratila njihova bolest. To bi trebalo da bude na Sajamu, u Studenstkom gradu, na Čairu i na Spensu, o čemu će se danas odlučivati.

Druga kategorija su bolesnici sa težom kliničkom slikom, gde mogu da se koriste neinvazivni respiratori.

Kineski lekari su zadovoljni jer naši lekari u terapiji koriste hlorikin, i misle da je kombinacija tog i nekih drugih lekova dobra. Dogovoreno je da pomognu ,kako bi se u terapiji koristila i tradicionalna kineska medicina, jer je dala rezultate.

Ključna stvar je striktna izolacija svakog obolelog da se ne bi došlo u situaciju, kao u Italiji i Španiji, stav je kineskih stručnjaka.

Najavljena je i moguće izolovanje centralnih gradskih opština u Beogradu, jer su one žarište virusa.

Dodajmo i vest da je u Nišu uhapšeno osam osoba osumnjičenih za krivično delo, nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, odnosno, prekršile su meru samoizolacije.