Svetski hematolozi u Beogradu

Svetski hematolozi u Beogradu

Septembar je mesec borbe protiv hematoloških bolesti, a Beograd ima čast da bude domaćin najvećeg ovogodišnjeg internacionalnog skupa hematologa posvećenog mijelofibrozi. Edukativni kongres od 26.-28. septembra, okupio je više od 150 učesnika i predavača iz Amerike, Velike Britanije, Italije, Španije, Nemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.

– Serija sastanaka ovog tipa je počela da se organizuje pre desetak godina paralelno u Evropi i Americi u različitim gradovima, a ovaj put domaćin je Beograd. Skup ima za cilj da se hematološka oboljenja i prvenstveno mijelofibroza približe i predstave svim hematolozima iz regiona, a u fokusu će biti dijagnosikovanje bolesti i primena terapije – kaže prof. dr Andrija Bogdanović, šef odseka za visokospecijalizovanu hematološku dijagnostiku Kliničkog centra Srbije.

Na kongresu u Beogradu predavanja su održali neki od najpoznatijih svetskih hematologa, a predvode ih prof. dr Srđan Verstovšek (Hjuston, SAD) i prof. dr Aleksandro Vanuki (Firenca, Italija). Diskutovalo se o svim aktuelnostima koje se odnose na dve grupe hematoloških bolesti – mijeloproliferativna oboljenja (MPN) i mijelodisplastični sindrom (MDS).

– To su bolesti koštane srži koje se po pravilu manifestuju prevelikim brojem krvnih zrnaca. Kod nekih pacijenata sa MPN, u koštanoj srži se razvija fibrozno tkivo što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simpotoma, pa im se životni vek značajno skraćuje. Taj tip MPN se zove mijelofibroza i predstvlja veoma retko, agresivno oboljenje. Dobra vest je da inovativna ciljana terapija postoji i primenjuje se u Srbiji, a razvijaju se i drugi novi lekovi za obe grupe pomenutih bolesti, o čemu je bilo reči na skupu u Beogradu – istakao je prof. dr Srđan Verstovšek iz čuvenog MD Anderson centra iz Hjustona.

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina starosti, mada se može javiti i kod mlađe populacije. Bolest pogađa jednu osobu na svakih 100.000 godišnje. Više od 90 odsto pacijenata sa mijelofibrozom ima uvećanje slezine, a 93 odsto pacijenata je potvrdilo prisustvo čak 7 simptoma u trenutku postavljanja dijagnoze bolesti.

U najranijim stadijumima bolesti, mnogi ljudi nemaju simptome i znake mijelofibroze. Kako bolest napreduje, javljaju se sledeći simptomi: osećaj umora, slabost, bolovi i osećaj punoće ispod rebara sa leve strane tela usled uvećanja slezine, bledilo kože, sklonost pojavi modrica i krvarenja, pojačano znojenje tokom spavanja, povišena temperatura, bolovi u kostima.

Od kraja 2016. godine pacijentima u Srbiji je dostupna inovativna ciljana terapija, koja u većini slučajeva mijelofibrozu uvodi u stanje hroničnog oboljenja. Značajno je podizati svest o ovoj bolesti kako bi pacijentima u ranoj fazi bila uspostavljena dijagnoza i prepisana adekvatna terapija.

– Svi mi pacijenti koji smo oboleli od mijelofibroze, ove teške, ozbiljne i komplikovane bolesti, veoma smo srećni i zahvalni organizatorima zbog toga što se ovako značajan međunarodni skup održava u Beogradu. Dobra stvar je što osim što prate nova medicinska dostignuća, naši lekari razmenjuju iskustva u lečenju svojih pacijenata sa lekarima iz najvećih svetskih centara. Takođe, želimo da zahvalimo Ministarstvu zdravlja i RFZO što su prepoznali problem pacijenata obolelih od mijelofibroze i još pre tri godine omogućili lečenje naših pacijenata savremenom, inovativnom terapijom koja se primenjuje u svim razvijenijim zemljama. Zahvaljujući toj terapiji kvalitet mog života je danas značajno bolji nego ranije – objasnila je Sanja Kotur, predsednica udruženja građana za pomoć obolelima od mijelofibroze.