Sve o Bosiljku

Sve o Bosiljku

Bosiljak ima , mnoštvo, narodnih naziva: bosilj, bazulek, nurtela, fasliđan, bosilje, bosilek, sarmas, vasleđen…

Ova mirisna biljka je poreklom iz Indije. Bosiljak je zeljasta biljka. Jednogodišnja. Svetlo zelene boje, u obliku malog grma. Raste u visinu, do 60 centimetara. Kada procveta, dobija bele, žute ili roze cvetove.  Do sada je otkriveno, preko 100 vrsta bosiljka. Bere se od kasnog proleća do rane jeseni. Sastoji se od biljnih vlakana, a sadrži eterična ulja, tanin, saponin i gorke materije.

Uglavnom se koristi kao dodatak jelima, u obliku začina ali i kao salata, u svežem obliku. Najzastupljeniji je u jelima italijanske kuhinje.

Zbog svojih, izuzetno lekovitih svojstava, našao je primenu i u narodnoj medicini. Kao moćan antiseptik, leči upalu sluzokože, zatvor i druge digestivne probleme, mučninu, upalu bubrega, jajnika, materice, opekotine i akne na koži, snižava povišenu telesnu temperaturu, otklanja nesanicu, pojačava imunitet organizma itd.

Najpreporučljivije je, konzumirati ga u obliku napitka i to, čaja.