Bore otkrivaju kardiovaskularne bolesti

Bore otkrivaju kardiovaskularne bolesti

Pored toga što svedoče o starosnoj dobi osobe, bore su i pokazatelj postojanja kardiovaskularnih bolesti, tvrde francuski naučnici sa Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu.

Dr Jolanda Eskvirol, vođa eksperimenta u kome je učestvovalo više od 300 odraslih zdravih ljudi, navodi da se preko bora na čelu mogu na vreme otkriti, sanirati, pa čak i izlečiti hipertenzija i povišen nivo holesterola u krvi. Objašnjavajući svoj stav, ona opisuje kapilare čela kao veoma tanke i osetljive krvne sudove, koji stoga bivaju prvi na „udaru“ prilikom nakupljanja masnoća na zidovima srčanih arterija. Kao rezultat toga, javljaju se preterano duboke bore na čelu pojedinca.

Dr Eskvirol je svoje stanovište, manje – više, potvrdila eksperimentom koji je trajao čitavih 20 godina. U njemu su učestvovale zdrave osobe, početne starosti od 32, 42, 52 i 62 godine. Učesnici su bodovani prema dubini i broju bora na čelu. Ustanovljeno je da su oni koji su dobili 1 bod imali veći rizik da umru od onih sa nula bodova.

Iako ovakav način dijagnostike može da pomogne u prevenciji i lečenju bolesti srca i krvnih sudova, neophodna su dalja podrobnija istraživanja, budući da pomenuti esperiment predstavlja tek „pionirski“ poduhvat u medicinskoj praksi.