Spanać za bolje zdravlje

Spanać za bolje zdravlje

Još u ranom detinjstvu smo se upoznali sa spanaćem, preko crtanih filmova o „ Mornar Popaju “, kao biljkom koja veoma pozitivno utiče na naše zdravlje. Nastavši u Avganistanu, spanać je u Evropu stigao u 11. veku i ubrzo postao popularan širom Sveta.

Budući da je bogat biljnim vlaknima, magnezijumom i vitaminima A i C, izuzetno je koristan u prevenciji i lečenju kancera, a posebno raka debelog creva, dojke i pluća.

Vitamini, kojima spanać obiluje, u našem organizmu imaju ulogu antioksidanata, čime utiču na očuvanje elastičnosti krvnih sudova, što sprečava pojavu šloga, infarkta i ostalih bolesti srca. Preporučuje se, posebno, osobama sa povišenim krvnim pritiskom jer kalijum u njemu, utiče na uravnoteženje istog.

Zbog prisustva K vitamina, jedna šolja svežeg spanaća dnevno, ojačaće naše kosti i sprečiti pojavu osteoporoze.

Redovnim konzumiranjem spanaća ( magnezijuma koji se u njemu nalazi ) sprečavamo komplikacije izazvane dijabetesom, u isto vreme ga regulišući.

Gvožđem bogat bareni ili kuvani spanać je najbolji “ borac“ protiv anemije.

Određeni vitamini koji se nalaze u spanaću, utiču na poboljšanje vida, u isto vreme sprečavajući pojavu katarakte i glaukoma ( očnog pritiska ).

Jedna od pozitivnih uloga ove zelene biljke, izražena u letnjim mesecima, jeste zaštita kože od štetnog sunčevog zračenja. Na ovome treba „zahvaliti“ vitaminu B, koji egzistira u spanaću.

I na kraju, ono najbolje. Spanać je lako dostupan u gotovo svim zemljama Sveta, tokom svih godišnjih doba. Obično nije ni preterano skup.