Ishranom do lakše i lepše trudnoće

Ishranom do lakše i lepše trudnoće

Iako su trudničke tegobe ( jutarnje mučnine, poslepodnevne gorušice, grčevi u listovima ) bezopasne, veoma su naporne i iscrpljujuće. Najbolji način da ih predupredimo i ublažimo je promena načina ishrane.

Jutarnje mučnine se najbolje leče čajevima. Preporučuju se čajevi od nane i đumbira.

Pojačanu potrebu za slatkišima je najbolje utoliti slatkim i suvim voćem, kako se ne bi preterano ugojili.

Gorušica se, gotovo kod svih žena, javlja često u trećem mesecu trudnoće. Kako biste je neutralisali jedite banane, brokoli, spanać, pijte mineralnu vodu. Ove namirnice su bogate magnezijumom, koji neutrališe probleme izazvane gorušicom. Trudnice treba da konzumiraju 300mg magnezijuma, na dnevnom nivou.

U drugoj polovini trudnoće počinju da se pojavljuju grčevi u listovima. Za neutralisanje ove pojave treba piti dosta tečnosti, posebno sokove od ceđenih pomorandži i svežih šljiva, jesti zrnasto voće i povrće i punozrnastu hranu, uopšte. Ove namirnice pomažu i kod problema sa zatvorom.

Kao posledica nakupljanja vode u organizmu tokom trudnoće, javljaju se otečeni gornji i donji ekstremiteti. Pored odmaranja sa podignutim nogama, savetuje se da, u toku nedelje, jedan dan konzumirate pirinač, pripremljen na razne načine.