Praptica

Praptica

”Majka” svih ptica, najstarija poznata ptica, zvala se Arheopteriks (Archaeopteryx lithographica)

Ovaj perjani, krilati božji stvor ime je dobio po starogrčkoj složenici imena koje se prevodi kao ”prva ptica”

Iako je imala krila, njene letačke sposobnosti do sada nisu dokazane, mada neka istraživanja pokazuju da je imala sve fizičke i moždane predispozicije za letenje. Razvila se od dinosaurusa teropoda, te predstavlja prelazni oblik između ptica i gmizavaca. Kao takva, izazivala je veliku pažnju naučnika u proučavanju prekla i veze ptica i donosaurusa.

Živela je pre približno 145 miliona godina u poznom delu geološkog razdoblja Jure. Fosili Arheopteriksa pronadjeni su u blizini Solnofena u Bavarskoj, 1860. godine.

Arheopteriks se nije uklapao u gigantski profil pristorijskih životinja. Bio je veličine gavrana, dug 50 cm i težak od 0.8 do 1 kg. Imao je malu glavu i male čeljusti nazubljene velikim brojem sitnih zuba u svome kljunu, što je jedina anatomska karakteristika koja ga je odvajala od današnjih ptica.

Kako se radi o najpoznatijoj ranoj ptici,prepoznatljivog izgleda, Arheopteriks je privukao dosta pažnje i postao jedno od obeležja svetske popularne kulture.

Jedno vrlo neobično pojavljivanje Arheopteriksa je u delu francuskog pisca i pesnika Alfreda Žarija. Ovaj, za vreme u kome je živeo, vrlo neobični književnik je jednom od svojih književnih dela dao naziv Ibi kukavica, ili Arheopteiks (Ubu cocu, ou l’Archéopteryx)

Po ovoj ptici ime je dobio i asteroidni pojas 9860 Archaeopteryx otkriven 1990. godine.