Priče iz Norveške

Priče iz Norveške

Nije samo jedna od najbogatijh država na svetu, vec i jedna od najlepših teritorija naše planete.

Stvoritelj je Norvežane učinio blagoslovenim darujući im tako lepu prirodu, a potomci vikinga te darove znaju da čuvaju.

Norvešku zovu zemljom hiljadu fjordova, ova država na severu Starog kontinenta ima oko 450 000 jezera,zovu je i zemljom ponoćnnog sunca zbog pojave koja se dešava tokom dva letnja meseca, kada u Hamerfestu, najsevernijem gradu na svetu, a koji se nalazi na teritoriji ove države, sunce sija i u ponoć!

Predivna priroda i prirodna bogatsva koja Norvežani eksploatišu čuvajuci čistotu smaragdnozelenih fjordova i svu veličanstvenost podneblja na kome žive čine ovu zemlju veoma prijatnom za zivot.

Istraživanje o indeksu sreće koje godinama unazad sprovode ujedinjene nacije a koje u obzir uzima lični dohodak, građanske slobode, poverenje u institucije, očekivanu životnu starost, socijalnu podršku i sveukupno velikodušnost i brigu koju gradjani pokazuju jedni za druge, Norvešku postavljaju na vrh svetske lestvice sa komšijskim zemljama Skandinavskog poluostrva.

Ne čudi onda što mnogi koji su rođeni na Balkanskom poluostrvu pokušavaju da se domognu tla ove zemlje na severu Evrope i da tamo zakorače u neki novi, bolji zivot.

Ako bi Norveškoj trazili manu, to bi mogle biti samo niske temeprature.

Ipak i minusi na celzijusovoj skali se znacajnije očitavaju samo na krajnjem severu. I norveško sunce nije tako zubato. Štavise, zbog tople golfske struje koja nosi toplu vodu iz Meksičkog zaliva ka Atlantskom okeanu i klima blizu obala ove severnoevropske zemlje je prijatnija.

Slikom i rečju vas vodimo u jedan mali norveški gradić koji prilično dobro reprezentuje sve ono sto krasi Norvežane kao ljude i pruža sliku prirode koja je Norvežanima data na čuvanje…