Lekoviti i hranljivi đumbir

Lekoviti i hranljivi đumbir

Đumbir se ubraja u višegodišnje začinske biljke. Njegovo latinsko ime je Zingiber officinalle, poreklom je iz Kine. Iz svoje postojbine se, logično je, proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Zato je i njegova upotreba najčešća u jelima orijentalne kuhinje. Čak ga i Konfučije spominje u svojim spisima. Evropljani su saznali za ovu vrednu namirnicu sa početkom nove ere, tako da, može se reći, i na evropskom tlu ima dugu prošlost. U srednjem veku je korišćen i kao lek protiv kuge, a u 19. veku, u britanskim pabovima mleveni đumbir se posipao u pivo te odatle vodi poreklo pivo od đumbira – ginger ale.

Ova začinska biljka ima značajna nutritivna i lekovita svojstva. U sastavu đumbira je nekih 3% eteričnih ulja zbog kojih i ima specifičan miris, a ta ulja sadrže različite fitohemikalije. U najvećoj količini se nalazi zingiberen, a i farnezin i bisabolin. Sadrži proteine, mineralni profil čine magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum.Od vitamina su prisutni u znatnoj meri vitamin C i vitamini B grupe.

Đumbir ima jak sladunjav miris a prilično ljut ukus. Taj ljuti ukus potiče od pomenutog jedinjenja zingiberen. Kao začin se koristi koren biljke. Đumbir poznaju sve svetske kuhinje u kojima se priprema na različite načine, kao kuvan, dinstan, pržen, mariniran,sušen ili svež. Može i da se frigotermički obradi. U indiji se đumbir prži i koristi u sosovima za razna jela od mesa i povrća. Sečeni đumbir sa prži sa belim ili crnim lukom i na taj način mu se ublažava aroma. U tajlandskoj kuhinji se koristi sveži mleveni đumbir koji se dodaje kariju u kombinaciji sa kokosovim mlekom. U Indoneziji se koriste paste sa đumbirom i svežim ljutim papričicama čime se premazuje meso pre pečenja. Kinezi đumbir ili kuvaju ili prže, pa čak i ušećere. On se prvo oljušti, potopi se u mlaku vodu i tako se kuva u veoma hladnom šećernom sirupu.

Od đumbira se prave, osim piva u engleskoj i SAD-u i slatke bombone i mermelada. Koristi se za aromatizovanje kompota i dodaje se kolačima. Čest je sastojak u Božićnim kolačima u Nemačkoj i u zapadnoj Evropi.

Đumbir je izuzetno zdrava namirnica koja ima protivupalni efekat jer sadrži mnogo moćnih protivupalnih jedinjenja nazvanih gingeroli. Ekstrat đumbira ima i antioksidantno delovanje na ćelije organizma. Đumbir podstiče i jača imuni sistem čoveka. Konzumiranjem ove namirnice ne samo da se zagrevamo tokom hladnih zimskih dana, već ona pospešuje terapijsko znojenje koje je veoma korisno u vreme prehlada i gripa. Naučnici su otkrili da se tom prilikom dobija jedna vrsta zaštite od nekih mikroorganizama kao što su bakterije ešerihija koli i stafilokokus aureus, kao i gljivice kandide albikans. On poboljšava i kognitivne sposobnosti.

Đumbir se koristi i u vidu čaja u kombinaciji sa limunom. Čaj pomaže kod prehlade, mučnine, glavobolje, probavnoh smetnji, menstrualnih tegoba. Đumbir je dobar je kod pročišćavanja disajnih puteva, pozitivno utiče na funkciju jetre. Dobar je u aromaterapiji, kao ulje za masažu, što je poznato profesionalnim sportistima. Koristi se i kao oblog kod bolova u mišićima i zglobovima. On podstiče cirkulaciju i ima pozitivno dejstvo u sprečavanju reume i artritisa. Đumbir je i začin komplementaran delovanju probiotičkih bakterija.