Putopis – Luksemburg

Putopis – Luksemburg

Preći Luksemburg pešice u jednom danu nije nemoguće, ali nije lako. Dobrom biciklisti, a Luksemburžani su strastveni biciklisti, to bi vec bio lakši izazov. Da pređete teritoriju velikog Vojvodstva kolima, trebalo bi vam jedno dva sata.

Luksemburg, omeđen granicama Francuske, Nemačke i Belgije je jedna od najmanjih država na planeti.

Sa površinom od 2586 kv 2 nalazi se na 167. mestu na svetu.

U ekonomskim kategorijama, Luksemburžani su na samom vrhu. Zvanično, u 2018. godini, po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika, žiteljima ove zemlje pripalo je prvo mesto.

Zbog ovih parametara, kao i očuvane prirode, uređenih naselja i sveukupne perspektive koju pruža život u ovoj zemlji, Luksemburg je meka za mnoge strance koji dolaze da rade u ovoj državi.

Klima Luksemburga ne razlikuje se mnogo od klime u susednim zemljama, Holandiji i Belgiji: Obeležje klime su prohladna leta i blage zime sa dosta kišnih dana.

Esling je severni deo države, reljef ovog dela zemlje čine niska pobrđa, ogranci Ardena, pa je predeo pretežno šumovit i brdovit sa velikim brojem srednjovekovnih zamaka, trećina države se inače nalazi pod šumama, Južni pojas državice u srcu Zapadne Evrope, Gutland, je znatno manje brdovit i u njemu preovladjuju ravničarska plodna polja.

Broj stanovnika je veći od 600 000, od čega je 50 posto žitelja koji nisu rođeni na teritoriji Vojvodstva.

Ta činjenica i specificna istorija Luksemburga, državice na raksršću važnih puteva, u komšiluku velikih imperija, ucinili su drzavu u srcu Starog kontinenta teritorijom gde se preplicu razlicite kulture i jezici, a cini se, da su u tom melting potu sadržane najbolje osobine nacija koje dele zivotni prostor u Luksemburgu.