Istorija crvenog krsta (priča o Anriju Dinanu)

Istorija crvenog krsta (priča o Anriju Dinanu)

24. juna 1859 godine, nedaleko od Solferina, malog gradića pokrajine Lombardija, na severu Italije, odigrala se odlučujuća bitka austrijsko – sardiniskog rata, u istoriji poznatog i kao drugog rata za ujedinjenje Italije
Bio je to najveći vojni okršaj na Starom kontinentu još od bitke naroda kod Lajpciga 1813 godine. Blizu 300 000 ratnika pod oružjem, sukobile su se austrijske vojne jedinice sa jedne i italijanske trupe potpomognute francuskim saveznicima sa druge strane

Zapravo, ovo je bila poslednja velika bitka svetske istorije u kojoj su sve sudelujuće armije bile predvođene monarsima svojih država.

Francuskom je vojskom kod Solferina lično zapovedao car Napoleon III Bonaparta, sardinijskom kralj Viktor Emanuel II iz dinastije Savoja, a austrijskom car i kralj Franjo Josif iz Habsburško-Lotarinške dinastije.

Ova bitka će u još jednom pogledu usmeriti tok istorije i ratovanja u jednom drugom, humanijem pravcu

Krvava bitka koja je trajala 15 sati ostavila je sa sobom 40 000 ranjenih koji su bespomoćni umirali na bojnom polju. Sanitetske službe ne znajući da je bitka započela bile su daleko od ovog prizora. Svega nekoliko lekara, koji su se zatekli na poprištu boja, trudili su se da sa neznatnim sredstvima pruže pomoć ranjenicima, ali za većinu vojnika spasa nije bilo.

Jedan mladi trgovac iz Ženeve koji se zatekao u blizini bojnog polja, bio je svedok strahovitog prizora. Zvao se Žan Anri Dinan, poreklom iz imućne ženevske porodice, krenuo je da se sretne sa Napoleonom III, ne bi li dogovorio trgovinu u francuskom Alžiru ali ono što je video pokraj Solferina potpuno je promenilo njegovu prvobitnu nameru.